De afgelopen weken heb ik als onderdeel van mijn nestingsyndroom (alles op orde willen hebben voor komst van een nieuwe baby) flink wat tijd geïnvesteerd in het creëren van educatief speelgoed. Kwestie van een voorsprongetje te hebben wanneer baby nr. 3 hier de boel op stelten zet begin oktober.
Ik deel de ideeën hier graag met jullie en verzoek alleen, als je iets nabouwt en deelt op je sociale media, om naar deze pagina te linken.
Lees meer: 5 Eenvoudige activiteiten voor baby’s
Vooraleer we van start gaan enkele algemene tips.
Mijn ervaring is dat het voor de kleuter plezanter is als er een speciale manier van ‘aanhechting’ is; bijvoorbeeld door middel van wasknijpers, poster buddies, dingen aaneenrijgen, voorwerpen in potjes steken enz. Het eindproduct is zo transporteerbaar. Gewoon lettertjes op een blad leggen daarentegen is minder motiverend omdat deze niet blijven staan (lees peuter die over kruipt en alles vernielt).
Doe het spel een aantal keer samen, onder volledige begeleiding van begin tot einde, daarna begrijpt je kleuter de bedoeling voldoende om het spel zelfstandig te spelen.
Als je merkt dat het voor een bepaalde activiteit nog te vroeg is: geen zorg, probeer binnen een aantal maanden eens opnieuw. Het telspel dat ik in mijn vorige post met educatieve spelletjes deelde kon Mathilde toen bijvoorbeeld nog niet spelen, nu wel.
1. Rubberen vormen in verschillende kleuren
Dit is het eerste ‘educatief spel’ dat ik ooit maakte. Heel simpel: allerlei vormen uitknippen uit gekleurde rubbervellen; hier een vierkant, ovaal, driehoek en rechthoek, maar je kan er andere vormen aan toevoegen: hart, ster, ruit, zeshoek, kruis, …
Mathilde was er heel vlot mee weg; al op eenjarige leeftijd konden we hiermee spelen (foto van maart vorig jaar, toen was ze 17 maand). Vormen leren herkennen ging bij haar een stuk vlotter dan kleuren.
Je kan op kleur sorteren en op vorm. De IKEA plastieken potjes, toevallig in ongeveer dezelfde kleuren, maken dat ideaal.
2. Kleine letters op grote letters plakken
Ik ben zo iemand die er niet tegen kan dat er bij het lamineren ook maar het kleinste stukje lamineerhoes verloren zou gaan, en dus propte ik op de overblijvende witruimte van een blad eens alle kleine letters van het alfabet. En zo kwam dit spelletje tot stand.*
*Vergeet niet in tegenstelling tot in mijn versie om streepjes onder de letters te zetten...
De plaat met houten hoofdletters was te koop bij Lidl (huisjuffen, spoedt u naar Lidl; ik heb er al heel wat mooi educatief materiaal gevonden voor een spotprijs). We hebben er al zo veel plezier aan gehad!
De gelamineerde rondjes bevestigen we op de houten letters met behulp van poster buddies.
Is een dubbelactiviteit voor Mathilde (2,5 jaar) en Theodoor (1,5 jaar), want die laatste mag na afloop alle rondjes weer van de houten letters trekken en in een zakje steken (uitstekend voor zijn fijne motoriek 🤓).
Variatie: we hebben de houten grote letters ook al eens gelegd op een alfabetposter van kleine letters.
3. Elf zonen van Jacob
Voorkant
Achterkant
Een eenvoudig getalspelletje dat tot stand kwam in het kader van onze ‘leereenheid Bijbelverhalen’, zoals ik het hoogdravend graag noem.
De plaatjes (hier te vinden) drukte ik op mooi papier af, kleurde ze met wasco in zodanig dat er ook een kleurpatroon ontstond, lamineerde ze en bevestigde ze op wasknijpers.
4. Knijpspel kleuren van de regenboog
Even werk – al uw potten plakkaatverf uithalen – maar zeer gewaardeerd spelletje!
5. Sterrenspel met wisselbare opdrachten (getallen, kleurpatronen, woorden)
Op dit speelgoed ben ik supertrots! Het kostte me zweet, bloed en tranen en een aantal mislukte versies, maar ik ben heel tevreden over het eindresultaat.
Benodigdheden:
1 taartkarton (of een uitgeknipte cirkel in dik karton)
1 splitpen
satéstokjes (aantal naar keuze, hier 10)
het patroon (zie hieronder)
elementair verstand om de splitpen in het middelpunt van de cirkel te prikken (hier ontbrekend).
Ik raad wel aan de satéstokjes korter te maken dan op mijn foto's, een 5-tal cm totaal misschien, mijn versie is nogal sukkelachtig want veel te breed (maar ik was te koppig omdat ik ook lange kleurpatronen en woorden wilde kunnen maken).
Ik heb het sterrenpatroon voor jullie hier te printen gezet. Aub steeds bron vermelden bij delen!
Het fijne aan dit speelgoed is dat het een basis vormt om héél veel mee te doen. Bijvoorbeeld voor de woorden: nu werd het een soort mindmap rond ‘hittegolf’, maar we zullen dit even goed gebruiken in het kader van liturgisch leven (bijvoorbeeld nu met het feest van Maria Tenhemelopneming: de woorden Maria, heilig, ziel, lichaam, …); zo kan je ook inhoud verwerken in het spel.
De kubusjes in drukletters kocht ik bij Wibra.
6. Gezicht bijeenzetten
Grappig en gemakkelijk. Ook aan te hechten met behulp van poster buddies.
De uit te knippen items heb ik voor jullie even ingescand en online geplaatst. Veel plezier ermee!
Hoe ik me voel na het ineensteken van al dit materiaal:
Tot binnenkort,
Linde :-)
Dank je, lieve lezer, om deze blog door te nemen! Je kan me helpen om de blog te verspreiden naar meer en meer mensen door op het hartje te klikken, een reactie toe te voegen (helaas is daar inloggen voor nodig), naar hem te linken op je eigen webpagina, of hem te delen op social media via de knoppen hieronder. En Ons Thuis te volgen op Facebook natuurlijk!
Comments