top of page
Foto van schrijverLinde

7 Ideeën om een Unieke Corona Lockdown te Beleven

Bijgewerkt op: 2 mei 2020

Mét tips voor je kinderen die plots fulltime thuis zijn (help)



De kunst van het leven bestaat erin om negatieve omstandigheden om te buigen tot iets positiefs. Dat is ook Gods kenmerkende handelswijze: uit slechte dingen, zelfs zeer slechte, haalt Hij altijd iets goeds. Het is ook de houding van de ondernemer. Nefaste nieuwe marktomstandigheden doen haar niet jammeren, ze ziet ze als opportuniteiten voor iets nieuws en beters!


Dat zal het basisidee zijn van dit artikel. De penibele omstandigheden die ons ongewild dwingen om thuis te blijven met onze kinderen zijn een kans. Ik gebruik even een beeld van de Stoïcijnse filosoof Zeno van Citium. Een hond die vastgebonden is aan een rijdende kar, heeft twee opties. Ofwel laat hij zich gewillig doen, en loopt hij mee aan het tempo van de rijdende kar. Ofwel stribbelt hij tegen, probeert zich vergeefs uit zijn benarde situatie los te maken, en verwondt hij zich daarbij extra pijnlijk doordat hij over de grond sleept.


Dus… waar wacht je nog op om het beste uit deze situatie te halen? Hier zijn mijn suggesties.




1. Meer verenigd zijn met God


Afschaffing van alle publieke activiteit hoeft niet te betekenen dat ook de activiteit van ons innerlijk leven wordt afgeschaft. Wel integendeel, hoe minder we in de fysieke mogelijkheid zijn om de Sacramenten te ontvangen, des te meer moeten we ons vastklampen aan God, zoals ons zoontje van één zich kan vastklampen aan ons been en met grote ogen omhoog kan kijken, alles verwachtend van ons.


Bid méér, vast méér, doe méér beroep op God.


"Om de vrede te bewaren te midden van de wisselvalligheden van het menselijk bestaan", schrijft de spirituele meester van deze tijd Jacques Philippe in Recherche la paix et poursuis-la, "bestaat er maar één oplossing: ons verlaten op God alleen, met een totaal vertrouwen in Hem." Gebed zal ons ook leren dat alle, zelfs de meest drastische gebeurtenissen, uiteindelijk relatief zijn in het licht van de eeuwigheid.


Idee met kinderen: ga all the way voor ‘liturgisch leven’ deze weken. Je kan activiteiten doen rond de Vasten (zie bijvoorbeeld de inkleur-vastenkalender van Catholic Icing), of rond het grote feest van Sint-Jozef op 19 maart (zoals deze leuke lijst). Ook fijn: een eenvoudig gebed uitwerken tot Sint-Jozef en samen bidden met de kinderen, want hij is de patroon van België en zal ons dus beschermen!


Gezinsidee: kijk online naar de H. Mis op zondag, zoals bijvoorbeeld deze in de kathedraal van Antwerpen met Mgr. Bonny om 10u.


2. Meer verenigd zijn met de buitenwereld


Fysiek isolement hoeft niet te betekenen zich op zichzelf terugplooien.


We kunnen juist méér verbonden zijn met anderen, en wel door alle technologieën die ons dat vandaag mogelijk maken (dankbaarheid)! Denk aan een whatsapp’je naar een vriendin die je al maanden niet zag, videoconferenties met verschillende vriendinnen tegelijk, FaceTime, … Telefoontjes naar zieke mensen. Het nieuws volgen, nieuwe podcasts leren kennen.


(Als thuisblijfmama heb ik al langer door dat de moderne technologieën een buitengewoon geschenk zijn van Onze Lieve Heer ten behoeve van ‘personen met een mobiliteitsbeperking’. Zo kunnen we letterlijk met de wereld in contact zijn vanuit onze huishaard.)


Idee met kinderen: schrijf kaartjes naar oudere mensen en versier ze. Stuur steunende briefjes naar zieken, en doe een speciaal gebedje voor hen.


3. Aan relaties bouwen!


Dit is een uniek moment om je kinderen beter te leren kennen en alle tijd van de wereld met hen te spenderen. Hetzelfde geldt voor je echtgenoot/partner. Koester die momenten samen. Praat veel en diepgaand. Het kan ook een moment zijn om nieuwe gezinstradities te starten.

Idee met kinderen: zorg voor een dagelijks voorleesmoment. Ongeacht de leeftijd van je kind heeft dit prima cognitieve effecten én het smeedt bovendien hechte gezinsbanden.


Gezinsidee: las een wekelijkse filmavond in. Geen inspiratie? Zie de lijst met aangeraden films op de blogpost Family Movie Nights, Are They Even Possible? . . . Our Favorite Movies (Mostly) Appropriate for All Ages.


4. Start je huisklas!


Ha, deze situatie is zo’n dikke knipoog van God aan de huisonderwijzers over heel de wereld. Die hebben nu zeker te kampen met overstromende inbox’en met allemaal diezelfde vraag: ‘Hoe pak ik dit aan?!’


Voor mensen met kinderen vóór schoolgaande leeftijd schreef ik alvast het artikel 6 Tips om te Beginnen met ‘Thuisblijven’. Je haalt er misschien ideeën uit die je kunnen helpen nu je huis plots fulltime overstroomd is met kinderen.


Een extra tip: jonge kinderen in huis wil automatisch zeggen ‘weinig tijd voor jezelf’. Van zodra je ze allemaal tegelijk in bed gekregen hebt voor een dutje of platte rust (tegelijk, zo belangrijk!), doe dan éérst datgene wat je absoluut wil doen ter ontspanning. Begin niet ‘vlug nog de afwas te doen waarna je 10 minuutjes rustig zal lezen’. I’ve been there.


Voorzie veel tijd voor buitenspelen!


Idee met kinderen: maak een 3D-voorstelling van het coronavirus in papier-maché. Werk een balspel uit waarbij de kinderen moeten voorkomen om met het virus ‘besmet’ (getikt) te raken. Teken het virus en kleur het in. Druk een wereldkaart af en toon met ronde pionnen de verspreiding van het virus doorheen de weken.



Idee met kinderen: som de vakken op die je kinderen momenteel op school hebben, bijvoorbeeld rekenen, lezen, turnen, knutselen, wereldoriëntatie. Maak een weekplanning op waarbij je bijvoorbeeld twee vakken per dag voorziet voor elk 1,5 uur. Bedenk heel kort hoe je elk vak zelf zou kunnen invullen. Met enkele eenvoudige searches op het internet kan je allerlei inspiratie en printbaar didactisch materiaal vinden (zoek ook in het Engels).


Meer inspiratie? Zie de website van Gewoon Wij thuisonderwijs, waar inmiddels een ton aan ideeën in het archief zit. Kimberley maakte vandaag ook een lijst met nuttige links voor online huisonderwijs!


5. Structuur is alles


Nu er meer en meer elementen wegvallen die onze dagen structuur gaven en ze onderscheidden van elkaar (bijvoorbeeld muzieklessen op maandag en tekenacademie op woensdag, de gebruikelijke woon-werkverkeer tijden, uren van opstaan en slapengaan, …), moeten we creatief zijn om zelf zoveel mogelijk structuur aan te brengen. Kinderen floreren immers bij structuur. Een voorbeeld kan zijn: de radio staat alleen op in het weekend. Op zondag voorzien we uitgebreid ontbijt, en hebben we extra aandacht voor familieleden door hen op te bellen. De tijden van opstaan, slapengaan en de eettijden ongewijzigd laten helpt eveneens (tenzij jouw uren gruweluren waren…).


Las onafhankelijke speeltijd in. Onafhankelijke speeltijd wil zeggen dat je kinderen zelfstandig spelen op een aparte plaats voor een afgesproken duurtijd, bij jonge kinderen bijvoorbeeld 1 uur, bij oudere kinderen bijvoorbeeld 2 uur. De afspraak is dan dat jij niet gestoord wordt gedurende die tijd, en dus aan volle concentratie kan telewerken. Het concept kost misschien wat tijd om af te dwingen, maar de investering loont de moeite. Wat voorbereiding helpt daarbij: taken of specifiek materiaal klaarleggen om mee te spelen en leren.


6. Studeer. Verdiep. Lees.


In een tijd van snelle newsflashes en oppervlakkige berichtgeving doet niets zo’n deugd als het lezen van een diepgaand boek. De coronacrisis is een welkome verademing voor onze geest die snakt naar kennis, wijsheid en inspiratie – hetgeen door verschillende genres van boeken kan worden bereikt.


Maak een ambitieuze lijst van boeken op die je tegen 3 april uit wil.


Bij mij staan er al vier op, waaronder eentje die we bij gelegenheid van ons huwelijk (2016) cadeau kregen, en ik nog steeds niet had aangedurfd – het eerste volume van De christelijke volmaaktheid van Alphonsius Rodriguez.

(Oké, ik zou ook dringend aan Het Grote Haarknipboek moeten beginnen, wie ooit foto’s gezien heeft van de eerste kapselpogingen bij mijn dochter zal begrijpen waarom. Misschien komt het er nog van.)


Welke zijn jouw #coronaboeken?



De openbare bibliotheken zijn helaas gesloten, maar er is ook goed nieuws: de komende dagen zal ik de bibliotheek van deze website aanvullen met onze collectie filosofische en geestelijke boeken, gratis uitleen! (Algemene voorwaarde: zonder fysiek contact bij afgifte aan de deur. Als selfiesticks maatschappelijk aanvaard zijn kunnen coronasticks geen probleem vormen.)


7. Wees creatief: doe grondige werken in huis


Alles wat van huis uit kan gebeuren is momenteel een grote plus. Bureau van rommel ontdoen, dossiers uitkammen, intensief leeswerk verrichten voor een groter dossier. Klusjes in huis, grondige werken in de moestuin: de lijst is eindeloos. Hier is dat momenteel bijvoorbeeld een leereenheid in mekaar steken over Bijbelverhalen, om dan volgend jaar te gebruiken. Ik informeer jullie verder!


In tussentijd wens ik je het allerbeste toe voor je gezin.


Tot binnenkort,

Linde.



Dank je, lieve lezer, om deze blog te lezen! Als je er iets aan hebt gehad: je kan me helpen om de blog te verspreiden naar meer mensen door op het hartje te klikken, een reactie toe te voegen (momenteel kan dat helaas nog niet zonder inloggen), naar hem te linken op je eigen webpagina, of hem te delen op social media via de knoppen hieronder. En Ons Thuis te volgen op Facebook natuurlijk!
351 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page