Voor ons land van de kaart geveegd wordt door een nucleaire aanval, vertrouw ik graag nog eens de status van onze knettergekke kroost aan de wereld toe. (Een blog De ouders van Ons Thuis: een portret kan u op verzoek ook worden bezorgd.)
De oudste (vier jaar)
Heeft iedere dag meerdere ‘verrassingen’. Het gaat hetzij om dingen die ze teruggevonden heeft onder de zetel, hetzij om het feit dat ze ‘de eerste was’ (en dus niet getreuzeld heeft, hoera) bij het pyjama aantrekken, hetzij om een snoepje. Waarop ik dan antwoord: ‘Zo lief, is dat voor mij?’ ‘Nee, ik heb dat gekregen bij de bakker en ik ga het nu opeten.’ Het concept verrassing is haar nog niet helemaal duidelijk.
Spreekt graag als een volwassene.
‘Ik kan nu niet helpen want ik heb het te druk.’
‘Ik zal dat eventjes verzetten, voor de zekerheid.’
'Mama, ik heb goed nieuws.'
Maakt graag realistische voorstellingen met Duplo. Haar drie meter lange treinen zijn uitgerust met een bad, een lantaarn, koeien, een lavabo en een giraf.
Kampioen van de plotselinge schattige uitspraken:
‘Maar het was toch heel veel WERK voor God om alles te maken?!’
‘Mama, ik hou toch ZO veel van jou.’
‘Jij bent de allerliefste, mama.’
‘Ik vind de soep heeeeeeeeeeeeeeeeel lekker mama.’ (uitspraak na tweeëndertig minuten treuzelen om de soep op te eten; ter vergelijking: een bord spaghetti is doorgaans binnen de dertig seconden op.)
Is een echt coronakind: spreekt onbekende mensen aan op de tram over het feit dat we net uit quarantaine zijn, en wrijft haar handen graag in met ‘besmettingscrème’.
De tweede (drie jaar)
Poging tot pasfoto.
Kon op zijn tweede verjaardag nog nul woorden zeggen, en voert thans gesofisticeerde gesprekken waar Socrates van omver zou vallen. De onderwerpen variëren van de yoghurt bij het ontbijt tot het vervoersmiddel dat gebezigd zal worden tijdens de volgende gezinsuitstap.
Kent bijna alle Dick Brunaboekjes vanbuiten.
Maakt zijn ouders het leven graag plezant door nestels in zijn haar te draaien wanneer hij in slaap dommelt. Het ontwarren ervan neemt de eerste twee uur van de ochtend in beslag.
Kan met gemak in de finale raken van de landelijke verkiezing voor Mr. Protocol. De grote liefde in zijn leven is namelijk: De Dagstructuur. Wanneer er iets afwijkt van de gevestigde handelingspatronen en routines moet er een GRONDIGE VERKLARING ZIJN. Iedereen die zijn leven nog niet moe is, is beter op de hoogte dat het tandenpoetsen moet gebeuren a) op de groene plank (niet in het midden, maar ca. 75% links) en b) met het schildpadje in zijn hand, c) gedurende twintig seconden.
Heeft een hoog fijnproeversgehalte. Onderscheidt voedingswaren in twee categorieën: eten dat hij gaat uitpoewan (uitspuwen) en eten dat hij niet gaat uitpoewan.
Jongen met fenomenale reactiesnelheid: niet wanneer je hem als ouder iets vraagt, maar wel wanneer er een ambulance of brandweerwagen voorbijrijdt. Op het moment dat de sirène (‘sosène’) weerklinkt, laat hij alles wat hij in zijn handen had met een bons op de grond vallen en snelt hij tegen dertig kilometer per uur naar het raam om het hulpvoertuig te zien voorbijrijden. Vol medelijden over de slachtoffers die de komst van het hulpvoertuig hebben genoodzaakt , kan hij uren nadien nog glunderen van trots dat hij het voertuig heeft gezien.
Voedt Edward minutieus op. Het pedagogisch project bestaat erin om deze laatste iedere vier minuten een duw te geven. ‘Neen, Edart.’
De derde (bijna anderhalf jaar)
De clown van het gezin.
Kent zijn eigen krachten niet. Wordt door de familie Jerommeke genoemd. Of Blokske Beton.
Neemt veel risico’s. Valt regelmatig van de betonnen trap en huilt dan heel hard. Waarna hij opnieuw op de betonnen trap klimt.
Werd al meermaals van de dood gered.
Al onze kinderen zijn door een fase van ‘de ezelslach’ gegaan, maar bij hem sleept deze fase al zijn hele leven aan. Wat een grappig gezicht is vanwege zijn bovengemiddeld grote mond, waar met gemak drie petanqueballen in kunnen worden ondergebracht.
Zoals een kat spint wanneer ze tevreden is, bonkt hij graag ritmisch met zijn hoofd op de houten vloer wanneer hij gelukkig is.
Gaat binnenkort in therapie voor een diepgewortelde TikTakverslaving.
De vierde (drie maanden)
Aanschouwt het gebeuren van een thuisonderwijzend gezin met vier kinderen tussen nul en vier jaar met rustige, altijd ietwat sceptische blik.
Siddert en beeft van angst wanneer ze geplaatst is in het wippertje en ze haar eenjarige broer, die zijn krachten niet kent (zie hoger), ziet aanwaggelen. Deze laatste kent immers een onstuitbare drang om in haar ogen te poken. Bovendien is hem het verschil niet zo duidelijk tussen aaike doen (‘aaaaaite’) en de kop inslaan. We hopen dat Eloïse bij de volgende portreteditie van Ons Thuis nog leeft.
Appendix: het godsdienstige leven van de kinderen, c.q. de houding tijdens het avondgebed.
Sinds begin januari hebben we hier een avondgebed ingevoerd met het ganse gezin, onmiddellijk na het eten.
Ik kan dat iedereen aanraden. Het geeft aanleiding tot memorabele momenten.
(Achtergrondinfo: elk kind heeft zijn matje waarop het moet blijven zitten. Rondcrossen tijdens het gebed is daardoor (meestal 😉) verleden tijd.)
Theodoor (bijna drie) dankt elke avond voor hetzelfde, namelijk dat hij gegeten heeft. 'Dakku Jezus heheet hept.'
Ook bij Mathilde liggen de dankzeggingen bijna exclusief op het domein van de voedselinname. 'Dank U Jezus voor de pannenkoeken'. 'Dank U voor het snoepje dat we kregen bij de bakker.'
En om mij te complimenteren:
'Dank U Jezus voor het eten dat gemiddeld lekker was.'
Na een dag vol keicoole educatieve activiteiten die met hart en ziel werden voorbereid door de moeder: 'Dank U Jezus dat ik vanmiddag kon spelen met mijn poppenhuis.'
Ze moeten ook nadenken waarover ze spijt hebben.
Theodoor heeft elke avond spijt dat hij Edward geduwd heeft. Waarna hij hem opnieuw een duw geeft.
Soms is het concept van berouw nog niet geheel duidelijk.
'Sorry Jezus dat ik niet op mijn matje zit.'
Of de verbeterde versie: 'Sorry Jezus dat ik niet op mijn matje zit en dat ik het expres doe.'
Tot binnenkort!
Linde
Heeft deze post je geholpen of aangesproken? Klik dan op het hartje. Doorsturen en delen is zeer gewaardeerd! Volg me op instagram en facebook.
Heerlijk die bende van jullie!