top of page
Foto van schrijverLinde

Huisonderwijs schooljaar 2024-25: welke materialen gebruiken we?


 Als het over huisonderwijs gaat, hebben mensen altijd veel interesse in het educatief materiaal. Dus hier een opsomming van wat we zoal doen en welke materialen we gebruiken. Ik behandel enkel de ‘hoofdvakken’ want de blog was nu al zo lang (voor de ‘leuke dingen’ van onze morning circle flans ik zelf het materiaal in mekaar).



Momenteel hebben we de volgende leeftijden: tweede leerjaar, derde kleuterklas, tweede kleuterklas, eerste kleuterklas en peuter van een jaar.


Hier een overzicht per kind.

 

Tweede leerjaar


Lezen: mijn grootmoedig plan van aanpak aan het begin van het schooljaar voorzag een toets per week voor de oudste twee, door mij gemaakt, als oefening van begrijpend lezen. Dat is uiteraard niet gelukt.


Opdrachten voor boeken lezen zie ik niet zitten wegens het ‘afdwingen’ ervan (en ze hebben al zoveel moetjes in een dag).


Dus voor lezen doen we welbeschouwd niks.


Schrijven: geen methode. Dit jaar niet meer kopiëren van stukjes tekst (twee schooljaren aan een stuk gedaan), maar neerpennen van een samenvatting van twee of drie zinnen van onze lesjes geschiedenis. Dit zorgt voor heeeeeeeeeel veel geklaag en gezaag. Toegegeven, het is niet gemakkelijk om de essentie te distilleren uit wat je hebt gehoord. Maar ik geloof dat dochterlief een beetje uitgedaagd mag worden. Ik weet zeker dat ze het kan, want ze kan enorm goed onthouden en ook verhalen navertellen. Nu ook nog stukken informatieve tekst!


Geschiedenis: dit jaar dus begonnen met Story of the World door Susan Bauer. Drie maal per week een lesje van ca. tien minuten voor de twee oudste kinderen. Het concept van Story of the World: geschiedenis is een verhaal en moet als een verhaal verteld worden. Chronologisch, niet thematisch.


(Voor onze morning circle blijf ik rond thema’s werken, ook van geschiedenis, zodat het niet tot het vijfde leerjaar duurt vooraleer ze al eens van pakweg Wereldoorlog II gehoord hebben. Het resultaat is wel, zoals je je kunt inbeelden, dat ze het naziregime ergens situeren rond de tijd van Shamshi-Adad (18de E v. Chr.), hoezeer ik ook de historische periodes er probeer in te drammen.)



Heel de wereldgeschiedenis wordt drie keer verteld, in een cyclus van vier jaar, steeds meer verdiepend. Dus eerste leerjaar-vierde leerjaar: een inwijding in de wereldgeschiedenis, vijfde leerjaar-tweede middelbaar: opnieuw de wereldgeschiedenis maar meer verdiepend, enzovoort.


Er komen ook heel wat verhalen aan bod in het boek. Nu hebben we bijvoorbeeld al gelezen over Osiris en Seth (Egyptische mythe), het Gilgamesj epos (Mesopotamisch sprookje), de Kwartel en de jager (Oud-Indisch sprookje), … Die verhalen laat ik aan bod komen in het gemeenschappelijk schoolmoment (omdat kleuters en zelfs peuters zoooo graag verhalen horen).


Twee minpunten:

  • het boek bestaat enkel in het Engels. Er gaat zeker energie verloren aan vertaal-ontcijferwerk en ze kunnen het zelf niet opnieuw lezen, wat wel spijtig is natuurlijk.

  • Elk lesje slechts éénmaal geven werkt in mijn ervaring niet om het te onthouden. Wij werken altijd met het regime van veel herhaling. Dus nu is het wat zoeken naar een manier om de voorbije lessen te herhalen, zodat het allemaal wat blijft plakken. Mijn huidig idee is maandag-dinsdag-woensdag: de drie lesjes van de week, en op vrijdag een herhaling van alles. En ook elke dag de essentie van het vorige lesje herhalen. Maar het is allemaal wat veel…


Ik vind het bijzonder boeiend en leer zelf heel wat bij. (Hoe kan het dat ik rechten heb gestudeerd en nooit over de codex van Hammoerabi had gehoord?) Ik vind geschiedenis zo belangrijk!


Spelling: Taal Actief spelling groep 7. We gebruiken enkel de werkboeken – ik was van zin om me de verbetersleutels aan te schaffen, maar mijn rekening bij gebruikteschoolboeken.com was al zodanig hoog dat ik dat maar liet vallen. Dus vind ik de dictees aan het begin van een lesje zelf maar uit.


Goede methode, maar is wat gekleurd door de Nederlanders natuurlijk, op wie de methode is gericht (voorbeeld: een lesje over het verschil tussen woorden met v en met f, omdat de Nederlanders die allebei met de f uitspreken).





Taal: Taal Actief versie 2012 groep 6. De meest gestructureerde methode op de markt voor taal, naar mijn bescheiden mening. (Hoewel ik blij was bij een vriendin te horen dat ze zich óók stoort aan de schreeuwende lay-out en illustraties van menig hedendaags handboek, daarom maakt zij zelf sobere werkblaadjes waar het aan de leerling is om vanalles te noteren. Het ziet er veel mooier uit!)


Op straffe van verdoemenis door de inspectie, durf ik hier bekennen dat we tot nu toe nooit aan taalbeschouwing hebben gedaan. We gebruikten enkel de handboeken van Taal Actief en noteerden de oefeningen in een blanco schriftje. Nu heb ik alle werkboeken van Taal Actief (waar de taalbeschouwing dus in staat) van het basisonderwijs aangeschaft, maar ik weet niet of we ze gaan gebruiken… Ik weet dat het in mijn hoofd zorgt voor ‘nog een vakje meer om aan te vinken’ op een dag.


Rekenen: Rekenwonders groep 5. Beste lezer, ik kan u vertellen dat Rekenwonders groep 3 en groep 4 me bijna in een depressie hebben gestort. Maar aan al mijn fellow homeschoolers wil ik zeggen dat er licht is aan het eind van de tunnel. Eens het rekenen tot twintig onder de knie, lukt alles een pak vlotter!


Frans: al voor het derde jaar op rij ben ik aan een ‘inleiding tot het Frans’ bezig. Methode: de Lindy Method met improvisatie ter plekke aan de hand van een woordenschatboekje. Niet zo effectief. Toch wil ik er graag vorderingen mee maken. De methode En Action voor het vijfde leerjaar is alvast aangeschaft. Vandaag deden we klassikaal een lesje uit het handboek, en het werk voor de student in het werkboek… wel, dat bleef uiteraard liggen.



Derde kleuterklas


Eind vorig schooljaar werkten we met hem La boîte à bons points derde kleuterklas af en het schrijven ging al redelijk vlot (enkel nog bladvullend qua grootte maar kom). Dus om niet in een ‘gap’ terecht te komen startten we dit jaar met het logische vervolg: de materialen voor het eerste leerjaar.


Lezen: gaat gelukkig vloeiend nu, dus daar moet ik geen tijd meer in steken. Vorig jaar deed ik nog lesjes begrijpend lezen uit een apart werkboekje, maar de teksten die daarin stonden vond ik zó’n onzin dat ik ze maar achterwege heb gelaten.


Schrijven: opdrachtjes kopiëren uit een fictieboek. Dit is een idee uit The Well-Trained Mind: ‘the classical student learns how to write by copying the great writers’. Of het werkt weet ik niet, want hij heeft intussen een volledig schriftje volgepend aan kopiewerk zonder dat ik ook maar een keer verbeterd heb. Ik denk dat we eerder van een verslaving mogen spreken.


Spelling: Taal Actief spelling groep 4. Het gaat goed!


Taal: Taal Actief versie 2012. Dit doen we enkel mondeling. De oefeningen opschrijven in een blanco schrift is nog een paar bruggen te ver op die leeftijd.


Rekenen: Rekenwonders groep 3. Ook dit lukt beter dan dezelfde methode bij zijn zus, wellicht omdat ik er later mee ben gestart.


De aller-aller-aller-aller-allerbeste motivatie voor een thuisonderwijskind is de mededeling dat hij misschien “ooit zijn oudere zus zou kunnen oversteken”. En de aller-aller-aller-allerbeste onevenaarbare motivatie voor een ouder thuisonderwijskind is de angst om overgestoken te worden door een jongere broer.


Gisteren was Theodoor na het avondeten dus met zijn grote zus bezig aan een rally ‘om het meest bladzijden rekenen invullen’. Plots zijn ze elk een half rekenschrift verder. (Zoals iedereen weet, beschikken grote zussen over meer autoriteit en meer motivatievermogen dan gelijk welke moeder ter wereld.)

Aan het einde van zijn individueel leermoment doen we ‘knal die bal’: een klassikaal drillmoment geïnspireerd op het Freinetonderwijs voor opzeggen van sommen, hun equivalent met aftrekken en maaltafels.


(Gisteren werd ik bij het avondeten door mijn dochter ondervraagd over de maaltafels van negen. Ben ik mijn autoriteit als huisjuf verloren nu ik er enkele keren een getalletje naast zat?)

 

Tweede kleuterklas




Vorig jaar waren we wat aan het slabakken met hem, dus moesten we tot kort geleden nog de tweede kleuterklas van La boîte à bons points voor hem afwerken. Een week of twee geleden zijn we dan begonnen met de derde kleuterklas – daar worden schrijven in koordschrift en getallen tot twintig aangeleerd. Het gaat vlot. Hij heeft een goede pengreep en net zoals in het prille begin, vindt hij nog steeds elke opdracht hilarisch.


Lezen: hij kon het vroegste letters lezen van allemaal, maar nu ben ik ook al het langste bezig om hem te leren lezen van allemaal! Pakweg driemaal per week een tiental minuten. Hoofdoorzaak is volgens mijn moederlijk instinct luiheid. (De eerste letter lezen en de rest van het woord raden.) We wachten met spanning op het moment dat hij ‘vertrokken’ gaat zijn (bij de oudste twee allebei kort voor of na vier jaar).


Rekenen:

Tot vorig jaar deed ik nog tweemaal per week een extra rekenactiviteit met behulp van Montessori-manipulatieven (bijvoorbeeld een bepaald getal leggen met blokjes van 1, staven van 10 en borden van 100). Maar hoe meer huisonderwijsnoden, hoe meer van dat leuks er helaas sneuvelt.


Als ze later in hun beroepscarrière lijden aan een wiskundig deficit, kunnen ze me ZEKER voor de rechter dagen wegens ouderlijke verwaarlozing.



Eerste kleuterklas



In de zomer hebben we een keer met haar geknutseld. Zo kon ze weer een jaartje weg!


Ze is wel heel enthousiast over haar blaadjes La boîte à bons points waar ze nu mee gestart is. Bij de petite section (eerste kleuterklas) is het tempo één blaadje per dag, dus ze zit nu al aan het derde thema. Ik probeer ook een boekje met haar te lezen tijdens haar ‘klasje’. In tegenstelling tot de vorige drie heeft ze géén interesse in letters, hoewel ze ze al een tijdje kan herkennen!


Voor haar geef ik wel nog activiteitjes met educatief speelgoed (die niet te veel werk voor mij vragen).

 

Baby van 13 maanden


Heeft in theorie een ‘eigen klasje’, maar gooit liever al het materiaal weg dan dat hij zich even concentreert. Bij de vijfde ben je gelukkig wat minder bezig met hoe geniaal ze al dan niet zijn.

Liefste hobby’s: dingen in gaten steken, deksels op iets doen, zijn glazen papfles in de lucht smijten, het groentekarretje beklimmen en met kar en al op de grond kletsen.




 

Grote thuisonderwijstips, bedenkingen? Post ze in de comments!


In de hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.

Linde

289 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page